Oesterzwammen in Uganda
Oesterzwammen in Uganda

Oesterzwammen in Uganda

“Bransbest” en “Deventer Koffie” hebben vorig jaar de stichting Mushcoff Uganda opgericht. Deze stichting investeert in zelfredzaamheid en leefbaarheid van jongeren en kleine koffieboeren door middel van kennisoverdracht over paddenstoelenteelt en ondernemerschap. Daarnaast streven we naar verbetering van het dieet en bevordering van circulair gebruik van koffieafval. Een manier van circulair ondernemen.

In maart van dit jaar reisden Ruud Boon en Michel Brans voor de derde maal af naar Uganda.
In Kibinge en Gomba hebben ze lokale gemeenschappen getraind in het professioneel produceren van substraat, de bodem waar de oesterzwammen op groeien en het kweken van oesterzwammen.
Er is in de regio’s al vooruitgang te zien. Er zijn inmiddels meerdere bedrijfjes die op grotere schaal substraat produceren en zij leveren dit aan resellers en consumenten in omliggende dorpen. Hierdoor kunnen mensen thuis paddenstoelen telen en de oogst toevoegen aan hun dieet, wat zorgt voor een verrijking van hun voeding en extra inkomsten door de verkoop op lokale markten.

Het effect is duidelijk merkbaar in de regio. Ruud en Michel hebben met eigen ogen gezien hoe honderden mensen profiteren van de teelt van oesterzwammen. De focus verschuift inmiddels van technische aspecten van de teelt naar de meer organisatorische en bedrijfseconomische zaken.