Warm welkom!
Warm welkom!

Warm welkom!

Onze coördinator Stephen Kamya belt voor de 3e keer in een half uur waar we blijven. We rijden op dat moment tussen de stad Masaka en ons projectgebied Kibinge. Even laten werd duidelijk waarom hij zo vaak belde: bij het communityhouse van Kibinge in het dorp Buyoga staan honderden kinderen, ouders en leraren op ons te wachten. Ons zijn KvU voorzitter Ruud Boon en bestuurslid Bas van Gageldonk, laatstgenoemde van wiens hand deze reisimpressie is. Er wordt massaal gezongen en gedanst, wat een warm welkom. Ik slik even een traantje weg onder al deze aandacht en hartelijkheid. Tijd om de bagage uit de taxi te halen is er niet, we worden naar binnen geleid en op twee ereplaatsen gezet.

Daarna volgt een welkomstprogramma met veel hartelijke woorden, zang en dans. Als het tijd is dat wij wat gaan zeggen, kunnen we eindelijk onze verrassing vertellen: het opgehaalde bedrag voor de herbouw Malekuschool. We hadden dit leuk uitgedacht, elk cijfer van het totaalbedrag op 1 A4-tje en dan de kinderen dit een voor een omhoog laten houden. Al snel was het bedrag duidelijk, ruim 48 miljoen Ugandese Schilling ofwel bijna 13.000 euro. Vol ongeloof werd er gereageerd. Weet dat een schoolleraar er zo’n 100 euro per maand verdient, dan is dit bedrag astronomisch hoog. Pas toen we de schoolleiding een ingelijste cheque overhandigden met het bedrag erop, drong het écht door. Een enorm gejuich ging op en het schoolbestuur en de leraren vielen elkaar in de armen. Een droom die uitkomt. In een soort processie liepen we naar de puinhopen van waar het schoolgebouw had gestaan, vlak achter het communityhouse. Daar werden vele foto’s gemaakt, met iedereen die er maar bij wilde met de cheque. Zelfs dagen later kwamen er nog mensen bij ons langs om hun blijdschap te tonen, ons en daarmee iedereen die heeft bijgedragen te bedanken.

 

Deze ontvangst en deze energie kenmerkt de rest van ons 8 daagse bezoek aan Kibinge. Wat werkt men hard aan verbetering, wat is men positief over de toekomst, wat een plannen en kracht is er aanwezig om door te gaan. Maar er zijn ook grote zorgen. Met name de klimaatverandering slaat ongenadig hard toe. Droogte tijdens het regenseizoen. Koffieplanten die al vele jaren hebben gezorgd voor inkomen van de boeren, staan nu te verbranden op het land. Aanpassen moet en onze partners in Kibinge zijn ervan overtuigd dat aanpassen kan. Door massaal de ontbossing van de afgelopen tientallen jaren ongedaan te gaan maken. Niet door nieuwe bossen te planten, maar door de combinatie van landbouw en bosbouw. Het bijzondere is dat de oplossing voor handen is: de Mutuba tree, een ficussoort waarvan wij een achterneefje kennen als kamerplant. Deze boom geeft schaduw aan de gewassen, houdt vocht vast in de bodem, zorgt voor een beter microklimaat, bemest de bodem natuurlijk met zijn bladeren door zijn voedingsstoffen van diep uit de grond te betrekken. De bast van de boom kan jaarlijks worden geoogst voor de productie van bark cloth, met vele toepassingsmogelijkheden.

Tijdens ons werkbezoek hebben we uitgebreid gesproken over de wijze waarop de gemeenschap van Kibinge zich de komende jaren kan doorontwikkelen en focussen om voeding voor kinderen, verbeteren van de watervoorziening, gezondheidzorg, sport, training van kinderen en jonge boeren, middelen om de eigen oogsten te vermarkten en eigen inkomsten te genereren. Met een koffer vol inspiratie en motivatie zijn we teruggekeerd. Op onze website en via de nieuwsbrief proberen wij u de komende tijd door middel van foto’s en korte filmpjes een indruk te geven van de inspanningen in Kibinge. Want dit zegt nog altijd meer dan 1000 woorden.

Bas van Gageldonk

Bestuurslid KvU

img_5141img_4575img_5135img_50191